Uzmanlık Eğitimlerimizi

Grafik Tasarım Programları Nelerdir?

Günümüz dijital dünyasının en popüler mesleklerinden olan Grafikerlik, gün geçtikçe popülerliğini arttırmakta. Gelişen bilgisayar, tablet ve telefon dünyasında, birçok kullanıcı tarafından tercih edilen grafik tasarım programları, sektör devi haline gelen Adobe firmasının da sürekli güncellediği programlar ile kullanıcıyla buluşuyor ve hayaller, düşünceler bilgisayar görüntüsüne dönüştürülebiliyor.

Kullanıcılar arasında yaygın olarak Adobe programları kullanılıyor olsa da, sektör içinde çok farklı yapıda birçok grafik tasarım programları da bulunmakta. Bu yazımızda sizlere güncel olarak kullanılmakta olan bazı grafik tasarım programları ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik Tasarım, bir düşünceyi görselleştirmek için metin ve görsellerin uyumlu bir şekilde bir araya gelmesi ve genel olarak bir mesaj iletmek için tasarlanan, iki veya üç boyutlu çalışmaların bütünüdür. Kullanım alanı olarak daha çok dijital medya ve baskılı işler olarak kullanılıyor olsa da, ambalaj tasarımı, iç mimari, duvar kaplaması gibi birçok alanda da kullanılabilmektedir.

Grafik Tasarım Tarihçesi

Mö yıllara kadar uzanan, daha çok günümüzde duvar resimleri ile tarihini belirlediğimiz zamanlara kadar uzanmaktadır. Gün geçtikçe basılı materyallerin artması da görsel sanatlara duyulan ilgiyi tetiklemiştir.

Grafik Tasarımcı neler yapar

Günümüzde grafik tasarımcılar birçok farklı çalışma ortamlarında kendilerine iş bulabilmektedirler. Sadece baskılı işleri dizayn etmek değil, sosyal medya ve web siteleri için görseller hazırlanabilmekte, hatta son dönemde NFT olarak bilinen dijital kolleksiyonlar da hazırlanabilmektedir. Aynı zamanda çalışma şeklinin esnekliği de grafikerlik mesleğine duyulan ilgiyi arttırmaktadır. Grafikerler bir firmada tam zamanlı çalışabildikleri gibi, freelance olarak da işler alabilmekte, hatta ikisini aynı anda yürütebilen çok sayıda insan da bulunmaktadır.

Grafik Tasarım nasıl yapılır?

Grafik tasarımı, bilgisayarlar üzerindeki programlar ile yapılabildiği gibi, çizim tabletleri marifeti ile kullanıcılara yepyeni bakış açıları da kazandırmıştır. Aynı zamanda kullanma alışkanlığı olarak vazgeçemediğimiz cep telefonlarında da çok kullanışlı grafik tasarım programları bulunmaktadır. Teknolojinin ilerlemesine göre grafik tasarımının giderek daha küçük ve mobil cihazlarda yapılmaya dönüşeceğini söylemek de yanlış olmaz.

Grafik Tasarıma Nereden Başlamalı

Öncelikle iyi grafik tasarımcı olmak için mutlaka çizim yeteneğiniz olmasına gerek yoktur. Programların genel kullanılış mantığını ve program özelliklerini tam bildiğiniz zaman yaratıcı ve güzel çalışmalar da yapılmaktadır. Bu konudaki tavsiyemiz grafik tasarımı öğrenmek istiyorsanız bunu internetteki video derslerden değil, bu eğitimi veren okul ve akademilerden almanızdır. 

Hangi Grafik Tasarım Programlarını Kullanmalıyım?

Sektör içerisinde birçok program olduğu gibi, sektör liderlerinin hazırladığı ve birbirleriyle tam uyumlu çalışabilen programlarda bulunmaktadır. Bunlardan en önde geleni de Adobe firması tarafından üretilen Photoshop, İllustrator, Indesign gibi programlardır. Aşağıdaki listede grafik tasarımcı olmak isteyenlerin vazgeçemediği programları sizler için derledik.

Adobe İllustrator (Aİ)

Vektörel tabanlı programlar arasında en önde gelen İllustrator programı, kullanışlılık bakımından oldukça zengin ve günümüzde her grafik tasarımcının bilgisayarında bulunan bir programdır. Dijital mecralarda yayınlanacak içerikler için kullanılıyor olsa da, baskılı işlerde de oldukça yetenekli bir programdır. Çizdiğiniz veya oluşturduğunuz vektörel objeler, piksel yapısından bağımsız olarak istenildiği kadar büyütülüp küçültülebilir. Bu büyütme ve küçültme esnasında hiçbir zaman bir kırılma yada bozulma yaşanmamaktadır. Aynı zamanda düşüncelerinizi, hayallerinizi bilgisayar veya çizim tableti aracılığı ile tam olarak yansıtabildiğiniz bir yapıda olan İllustrator programı, basit arayüzü ile de rakiplerine göre oldukça popüler durumdadır.

Adobe Photoshop (PS)

Daha çok resimleri işlemek amacıyla kullanılıyor olsa da, bir çok tasarımın ortaya çıkmasını sağlayan program Photoshop’dur. Katmanlı layer mantığı ve kullanıcı dostu arayüzü ile çokça tercih edilmektedir. İstenmeyen bir yazı veya bir nesneyi resimden kaldırmak bazen sadece saniyelerinizi alabilmektedir. Aynı zamanda diğer Adobe programları ile tam uyumlu çalışabildiği için İllustrator de hazırlanan bir vektörel objeyi sadece sürükle bırak yaparak Photoshop programı içerine çağırabilirsiniz. Ayrıca programlar arası bir taşıma yaptığınızda Photoshop programı taşıdığınız objeyi Smart Obje olarak görüp, boyutlarını bozmadan da kullanmanıza olanak verebilmektedir. Adobe Photoshop ile farklı resimleri birleştirerek photo manipülasyon çalışmaları da yapmak mümkündür.

Adobe İndesign

Tasarımlarda kullanılan ölçülü çalışmaların en profesyonel çalışma alanını oluşturan Adobe İndesign programı, daha çok masa üstü yayıncılık tasarımı ve dijital dergilerin tasarımla yapılmaktadır. Kullanıcının kendisini geliştirebilmesi ve yaptığı tasarım üzerinde değişiklikler uygulaması ve onu kendine özgü bir hale getirebilmesine yarayan kolay ve detaylı bir programdır. İçerisinde bulunan hazır sayfa ayarları, katman mimarisi, yüksek çözünürlüklü resimler ile çalışabilmesi, çoklu sayfa tasarımlarına uygun altyapısı ile, diğer programlar arasında masaüstü yayıncılığın en çok tercih edilen programıdır.

Corel Draw

Genel olarak kullanım amacı baskı grafiği üzerinedir. Bu amaçla kullanımı yaygın olan program, kartvizit, el ilanı, broşür, kurumsal kimlik gibi matbaa ürünlerinin baskısı , dijital baskı, reklam tabelaları, tekstil firmaları gibi taraşımlar için tercih edilen programdır. Corel Draw vektör tabanlı tasarım programı olarak kurulmuştur ve 1989 yılında kullanıcılar için aktif bir grafik tasarım aracı olarak kullanılmaya başlamıştır.

Adobe XD

Adobe firmasının yakın zamanda kullanıcılarına sunduğu sürükle bırak olarak çalışan XD programı, hem grafik tasarım uygulamaları yapabilmekte, hem de web sitesi arayüzü hazırlayabilmektedir.

Akademimizde ve Online eğitimimlerimizde alabileceğiniz ilgili eğitimimizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.